Oznaka » zdravlje

14.05.2018.

Ruediger Dahlke – bolest kao put

Simptome bolesti se, iz perspektive filozofije zdravlja, može interpretirati kao tjelesne izražajne forme psihičkih sukoba koji su svojom simbolikom u stanju razotkriti pacijentov problem.

Oznake 11
0
07.05.2018.

Poljoprivreda bez pesticida

U suvremeno tehnološko doba neka stara razmišljanja postala su opet nova. Jedno od njih je da čovjek treba surađivati s prirodom, a ne boriti se protiv nje, najviše zbog vlastite dobrobiti. Glavni izvor hrane, poljoprivreda, odličan je primjer obaju pristupa.

19.03.2018.

Joe Dispenza – Placebo: mehanizam i implikacije

Što zapravo otkriva placebo, taj tako poznati, ali nedovoljno shvaćeni pojam? Nije riječ tek o tome da se netko osjeća bolje već kao posljedica uzimanja lažnog lijeka dolazi do stvarnih promjena na fizičkom tijelu čovjeka.

Oznake 7
0
05.03.2018.

Masne dijete

Tek rođeno dijete se od prvoga dana preko majčinoga mlijeka intenzivno hrani mliječnom masti, koja spada u zasićene masti. Ipak, dugo vremena su masti u prehrani bile na glasu kao neprijatelj zdravlja, ali to se pomalo mijenja.

15.01.2018.

Peter Levine – Somatsko doživljavanje

Zašto divlje životinje, iako često u životnoj opasnosti, rijetko pate od trauma? To je pitanje prije više od tri desetljeća postavio Peter Levine, liječnik i fiziolog koji je razvio revolucionarni pristup liječenju traume.

Oznake 6
0
27.11.2017.

Endokanabinoidni sustav i konoplja

Konoplja i njezini jedinstveni kemijski spojevi pod nazivom kanabinoidi posljednjih četvrt stoljeća predstavljaju uzbudljivo područje istraživanja, pogotovo otkad je otkriven endokanabinoidni sustav u ljudskom tijelu i mozgu.

16.10.2017.

Moksibucija

Moksibucija je jedna od najstarijih metoda tradicionalnih načina liječenja u istočnoj Aziji. Radi se o spaljivanju ili tinjanju biljke iznad kože. U Kini, Japanu, Koreji, Vijetnamu, Tibetu, Nepalu i Mongoliji smatra se da je riječ o tradiciji staroj tisućama godina.

Oznake 8
0
08.05.2017.

Ajurvedski post i detoksikacija

Cilj posta je jednostavan – iz tijela izbaciti onaj ostatak hrane koji u tijelu ostane nakon procesa probave i metabolizma, no za vrijeme posta u tijelu i umu događaju se razni procesi.

Oznake 11
0
06.02.2017.

Bioenergetika i T.R.E.

Na temelju Freudovih i Reichovih spoznaja, dr. Alexander Lowen stvorio je tehniku bioenergetike za liječenje stresa, napetosti i trauma. Glavna ideja takve terapije jest da se ono što se događa u umu odražava u tijelu i obrnuto.

Oznake 10
0