Mihajlo Pažanin

Mihajlo Pažanin osnivač je i voditelj Budističkog Društva Shechen u Hrvatskoj. Prakticiranjem i istraživanjem budističkih učenja počeo se baviti sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća u okviru Mushindokaija, prvog društva na području bivše države koje je sustavno objedinjavalo bavljenje karateom sa studijem i praksom drevnog budističkog sustava meditacije koji dolazi iz japanske Shingon tradicije. Sredinom devedesetih kreće u Aziju na višemjesečno istraživanje učenja Buddhe Mahavairochane, te ga put vodi kroz džungle Taiwana, otočje Okinawu i zatim sve do Himalaje gdje upoznaje svoje buduće tibetske učitelje. Po povratku u Hrvatsku radi na osnivanju prvog tibetskog budističkog centra i dovođenju tibetskih lama koji počinju predstavljati učenja iz svojih tradicija na ovim prostorima.

Početkom 2001. godine u dogovoru s Rabjam Rinpocheom, glavnim učenikom i nasljednikom duhovne loze Njegove Svetosti Dilgo Khyentse Rinpochea, jednog od najvećih i najcjenjenijih majstora meditacije 20. stoljeća, uspostavlja u Hrvatskoj Budističko Društvo Shechen, čime započinje sustavno uvođenje duhovne loze Nyingma (škole drevnih prijevoda) na ove prostore. Dilgo Khyentse Rinpoche podučavao je čitavu generaciju vodećih tibetskih učitelja, uključujući Dalai Lamu, još za života dobivši titulu „maha gurua“ – velikog učitelja čija je razina postignuća tolika da može podučavati učitelje svih duhovnih loza Tibeta.

Tijekom godina aktivnosti društva Shechen toliko su narasle da je Hrvatska 2011. izabrana za jedino mjesto na svijetu izvan Indije na kojem se predaje zaokružen i cjelovit sustav učenja iz osobne loze Dilgo Khyentse Rinpochea. Za voditelja tog, u svjetskim okvirima jedinstvenog projekta, izabran je Mihajlo Pažanin.

Tijekom proteklih dvadesetak godina Mihajlo je sustavno primao i prakticirao meditacijska učenja svih glavnih tibetskih škola. Među njegove glavne učitelje ubrajaju se Rabjam Rinpoche, Dilgo Khyentse Rinpoche II, Dzongsar Khyentse Rinpoche, Garchen Rinpoche i Chiwang Tulku.

S dozvolom svojih učitelja Mihajlo već 15 godina vodi studijske grupe i meditacijske radionice ukorijenjene u teorijskoj i praktičnoj podlozi tibetskog budizma. Knjiga „Skrivene poruke tibetskog budizma“ koju je objavio 2009. godine ostvarila je veliki uspjeh na regionalnom tržištu, a uz nju je preveo i više od tridesetak budističkih knjiga na hrvatski jezik. Mihajlo danas surađuje s brojnim društvima i institucijama na području Hrvatske, posebice s odsjekom Kulturologije Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Slika i tekst: Integraldev.org

28.05.2018.

Karma

Drevni izraz “karma” jednako je poznat koliko i shvaćan na različite načine. Taj pojam, koji u prijevodu sa sanskrta znači “čin” ili “djelo”, povezivan je s pojmovima kazne i nagrade ili pak otplaćivanja dugova svojih djela na razne načine.

Oznake 2
0
06.03.2017.

Pomnost

Pomnost je temeljna ljudska sposobnost prisutnosti u trenutku. Usmjeravanje pažnje na ono što se direktno doživljava kroz osjetila, misli ili emocije, bez filtra uma.

Oznake 15
0
23.11.2015.

Tibetska knjiga mrtvih

Na žalost, trenutno nemamo opis ove epizode u našoj arhivi. Ako nam želiš pomoći upotpuniti arhivu, pošalji nam opis ove epizode.

Oznake 3
0